torsdag 29 juli 2010

Mat direkt från naturen och djuren

I sommar bor jag i en liten stuga i Värmland, precis bredvid en stor sjö som heter Vänern, ni kanske känner till den, vad vet jag? Hur som helst, runtom stugan, och i hela Värmland i stort sett, finns det en massa skog. Hur mycket skog som helst. Den är fantastisk och vacker, men den är också mer än så. Skogen är sjukt bra på att leverera snabb och bra mat. Detta är inte bara bra för oss som gillar okonstlad och snabb matlagning, utan också för den som råkar gå vilse i skogen. Då är är det bra att ha lite koll på vad som är ätbart och inte. Visst är det fint att veta att man skall lägga sig under en gran och följa myrstackarna(eller?)...Men utan mat så skiter det ju sig ändå.

Jag har därför varit ute på lite turer till skogs, med mygg och andra små skitdjur, och hittat följande ätbart från djuren och naturen;
Hallon! En klassiker. Alltid gott. Ibland med maskar. Se det som en bonus, då får man lite omedvetet protein med i hallon-måltiden. Jag tänker att man skall ha som regel att inte kika in i hallonet innan man äter det. Då slipper man oroa sig för maskarna(som ändå bara kan bestå av hallon ju).

Granbarr! Det här är bra! Smakar kanske inte fantastiskt, och man kanske måste äta massor innan man blir mätt, eller så är det så att själva smaken mättar...Det går fint att göra granbarrs-te om man lyckas få igång en eld. Tydligen skall man äta de yttersta, alltså årets, granbarr.

 Kantareller! Skogens guld, va. Så fint. Här tillagat över grillen med smör. Jag har typ aldrig ätit något godare.


Blåbär och smultron. Det här kan man bli mätt på, om man ger det några timmar.



Orm! Nu kanske många blir skeptiska, men jag tänker att detta är nödfall. Just det här exemplaret ser kanske inte heller så inbjudande ut och inte heller så matig. Men om man nu måste ha nåt att äta, så kanske man kan tänka på det som torkat kött. Svenska ormar är ju ganska små och inte så köttiga. Inte som ormar i djungeln, direkt. De verkar också möra till sig lite mer en svenska ormar, som inte verkar röra på sig så himla mycket alls.


Så ja. Det går fint att bo i Värmland.

1 kommentar:

  1. Man kanske kan blöta ormen i lite vatten för att få ut mer näringsämnen? Men då förlorar man i och för sig krispigheten... Svårt.

    Trevlig blogg du skriver! (Och bra sommarprogram du producerar.)

    SvaraRadera